Artykuły
Przepisy kulinarne

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się
Sonda

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena 0
Oceń
Tekst i zdjęcie:
lowcapolski Ranga 1 (5)

Zając po polsku

Przed podaniem dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami i buraczkami lub ćwikłą.

Składniki:

* śmietana, 15 dkg.
* karmel, 2 łyżk.
* mąka , 1 dkg.
* smalec, 4 dkg.
* słonina, 10 dkg.
* ocet, 1 szkl.
* sól, 1 szczypta
* jałowiec, 1 szczypta
* pieprz, 1 szczypta
* liście laurowe, 1 szt.
* cebula, 8 dkg.
* comber zajęczy, 1 szt.

Sposób przyrządzenia:

Przygotować marynatę: 2 szklanki wody zagotować z pokrajaną cebulą i przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Marynatą za­lać mięso i pozostawić je w chłodnym miejscu na 2—3 dni. Mięso wyjąć z marynaty, usunąć z niego błony, naszpikować paskami słoniny, osolić i ułożyć w naczyniu do pieczenia wraz ze smal­cem. Umieścić w nagrzanym piekarniku i upiec do miękkości, polewając tłuszczem i wodą. Do sosu dodać mąkę rozprowadzoną zimną wodą oraz karmel i piec przez kilka minut, polewając zająca sosem.


Dodaj ogłoszenie
Zdjęcia myśliwskie