


Comber sarni naturalny
Podawać z frytkami i borówkami z chrzanem lub sosem cumberland.
Składniki:
* comber sarni, 1.5 kg.
* słonina, 8 dkg.
* sól, 1 szczypta
* jałowiec, 3 szt.
* mąka , 2 dkg.
* tłuszcz, 3 dkg.
* masło, 4 dkg.
Sposób przyrządzenia:
Comber sarni zamarynować w warzywach na l—2 dni, trzymając mięso w chłodzie (+4°C). Gdy mięso dobrze skruszeje, wyjąć je, zdjąć z combra ostrożnie ścięgna i błony, mięso naszpikować słoniną (dwoma rzędami wzdłuż kręgosłupa), natrzeć solą i zmiażdżonym jałowcem. Rozgrzać tłuszcz w dopasowanej brytfannie, mięso ułożyć, posmarować masłem i upiec w miernie ogrzanym piekarniku (+180°C). W czasie pieczenia mięso polewać tłuszczem, aby nie wysychało, tłuszcz zaś skrapiać od czasu do czasu wódą, aby się nie palił (piec około 1.5 godziny). Miękkie mięso wyjąć, odjąć filety z kręgosłupa z obydwu stron, skrawać cienkie, skośne płaty i nie mieszając kolejności, ułożyć mięso z powrotem na kości po obu bokach kręgosłupa, podlać sosem.