Artykuły
Przepisy kulinarne

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się
Sonda

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena 0
Oceń
Tekst i zdjęcie:
lowcapolski Ranga 1 (5)

Ratafia-trzęsionka

Składniki:

różne gatunki owoców sezonowych(co najmniej 7-9, np.truskawki,maliny,poziomki,jeżyny,czarne jagody,aronie,porzeczki,czereśnie wiśnie,gruszki,śliwki,morele,brzoskwinie,winogrona,tarnina,żurawina,jarzębina,głóg,dereń,owoce czarnego bzu)
spirytus 70%
wódka czysta 40%
cukier,
goździki

Sposób przyrządzenia:

Przez cały sezon wrzucać do naczyna umyte pozbawione szypułek ,pestek i gałązek owoce.Każdą porcję owoców o wadze 25 dkg zasypać 10 dkg cukru, wrzucać 2-3 goździki,zalać spiryusem,tak aby owoce były przykryte.W trakcie maceracji raz dzienne wstrząsnąć naczyniem.Po 6 miesiącach od wsypania ostatniego owocu ratafię przecedzić do oddzielnego naczynia.Owoce zalać wódką na 3-4 miesiące.Zlać nalewkę,połączyć pierwszy nalew z drugim,przefiltrować i rozlać do butelek.Nalewka osiąga moc 40%,charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą wieloowocowym zapachem i smakiem.Zaleca się pić w temp.12-16 stopni C.Im ratafia starsza tym lepsza,jednak już po 6 miesiącach smak jest zharmonizowany.


Dodaj ogłoszenie
Zdjęcia myśliwskie