Artykuły
Przepisy kulinarne

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się
Sonda

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena 0
Oceń
Tekst i zdjęcie:
lowcapolski Ranga 1 (5)

Nalewka orzechowa

Orzechówka z wytrawna nutą.

Składniki:

50 dkg zielonych orzechów włoskich(zebranych na początku lipca)
1,5 l spirytusu 70%
50 dkg miodu gryczanego lub spadziowego
0,5l wody
1 łyżeczka stolowa cynamonu
15 goździków
5 kropli esencji migdałowej

Sposób przyrządzenia:

Orzechy pokroić w ćwiartki,dodać cynamon i goździki,esencję zalać spirytusem i odstawić w słoju na 3 tygodnie. Do syropu przygotowanego z miodu i wody wlać przecedzoną nalewkę ,przefiltrować przez bibułkę filtracyjną,rozlać do butelek i odstawić na rok ,aby dojrzała.Nalewka zawiera 40% alkoholu,ma brunatna barwą oraz orzechowo-korzenny aromat i smak z wytrawną nutą .Najlepiej pić schłodzona do temp.10-12 C.


Dodaj ogłoszenie
Zdjęcia myśliwskie