Artykuły
Przepisy kulinarne

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się
Sonda

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena 0
Oceń
Tekst i zdjęcie:
lowcapolski Ranga 1 (5)

Czerwona kapusta

podawana w salaterce

Składniki:

1 główka czerwonej kapusty - około 600 g
3 łyżki oleju lub smalcu
1/2 drobno posiekanej cebuli
1 łyżka cukru
2 jabłka, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na małe kawałki
8 rozgniecionych jagód jałowca
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
około 600 ml czerwonego wina
1/2 łyżki galaretki porzeczkowej

Sposób przyrządzenia:

Z kapusty odrzucić wierzchnie liście, przeciąć pionowo na cztery części, wykroić głąb i główkę poszatkować. W rondlu rozgrzać tłuszcz, poddusić krótko cebulę, wrzucić kapustę i za­mieszać, aby cała przeszła tłuszczem. Dodać cukier, jabłka, jałowiec, pieprz, cynamon, liść laurowy i sól, wlać wino. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez l 1/2 godziny pod przykryciem. Ewentualnie dolać jeszcze trochę wina. Płyn powinien pod koniec prawie całkowicie wyparować. Domieszać galaretkę porzeczkową i przyprawić do smaku.


Dodaj ogłoszenie
Zdjęcia myśliwskie